Afscheid nemen…..

Jaren geleden hoorde ik een liedje van Marco Borsato: “Afscheid nemen bestaat niet…..” en de tekst daarvan is mij altijd bijgebleven. Een paar jaar later las ik een uitspraak van Hans Kraaij Senior die liefdevol sprake van: “Twee keer afscheid nemen”, refererend zijn vrouw, die dementerend was en waarvoor hij tot aan haar dood gezorgd heeft.

Mijn gevoel wordt al langere tijd tussen deze twee uitspraken heen en weer geslingerd….

water-lily-1510707_960_720

Ik heb de afgelopen jaren zo veel geleerd over hoe je uit elke situatie iets positiefs kunt halen, als je het maar wil zien. Nu heb ik aan Marijke natuurlijk een geweldig voorbeeld en een van haar gevleugelde uitspraken die dat mooi laat zien, is:

when-life-gives-you-lemons-make-lemonade

De tekst van het lied van Marco Borsato is zo treffend voor de manier waarop Marijke in het leven staat en hoe ze aankijkt tegen het onvermijdelijk naderende afscheid, dat ik daar nu al kracht uit haal.

“Ik ga wel weg maar verlaat je niet
M’n lief je moet me geloven, al doet het pijn.
Ik wil dat je me los laat
en dat je morgen weer verder gaat…..”

De tekst van Hans Kraaij Senior krijgt dagelijks meer impact omdat ik Marijke langzaam steeds meer achteruit zie gaan, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en daarmee is het afscheid al ingezet.

Marijke moet dagelijks steeds meer (van haar zelfstandigheid) inleveren en dat is voor haar best moeilijk. Voor mij zit de moeilijkheid er in dat ik moet meemaken dat Marijke achteruit gaat en dat ik, hoe graag ik dat ook zou willen, daar feitelijks niks aan kan veranderen.

Het doet zo verschrikkelijk veel pijn om iemand waar je zo veel van houdt, pijn te zien lijden, terwijl zij daarnaast ook langzaam verandert in een heel ander mens, met andere gevoelens en emoties, maar het geeft mij door haar niet aflatende wilskracht en positiviteit, ook enorm veel kracht en energie.

“Liefde is……….vaak prachtig
Liefde is………. soms pijnlijk
Liefde is………. wat uiteindelijk overblijft”

Dit bericht is geplaatst in Gedachten. Bookmark de permalink.

5 Responses to Afscheid nemen…..

 1. Désirée schreef:

  Heel veel sterkte voor jullie allebei. De liefde blijft. Altijd. Vertrouw daar maar op..

 2. Gerrit en Jane de Rooij schreef:

  Ruud en Marijke, erg veel sterkte met alles wat jullie doorstaan . Wij hebben heel veel respect voor jullie over de wijze waarop je met elkaar omgaat en elkaar opvangt. Het getuigd van veel liefde en kracht.
  Wij leven met jullie mee !

 3. Tonny schreef:

  Ruud en Marijke,
  Heel heel veel sterkte. Jullie zijn een geweldig stel.
  In gedachten ben ik bij jullie
  Liefs Tonny

 4. Petra NC schreef:

  Het nummer van Marco is voor mij ook heel speciaal. Het stukje wat je zelf aan geeft en ook de tekst “Kom als de wind die je voelt en de regen! Volg wat je doet als het licht van de maan! zoek me in alles dan kom je me tegen! Fluister mijn naam…en ik kom eraan!”
  Het heeft mij best veel steun gegeven bij het afscheid nemen van speciale mensen.
  Jullie hebben veel mooie herinneringen gemaakt Ruud en Marijke, die zitten voor altijd bij jullie beiden van binnen. En kan je altijd weer oproepen, waar je ook zult zijn.
  Dikke knuffel uit NC

 5. Noortje en Hans schreef:

  Dank, dat jullie ons mee laten leven.
  DIT is liefde,
  Dit IS liefde en
  Dit is LIEFDE

  ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *