EenVandaag: Mammografie blijft discutabel

De RIVM-Folder ‘Onderzoek naar Borstkanker’ wordt aangepast. De folder meldde dat vrouwen die regelmatig meedoen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen.

Deze zin is uit de nieuwe folder verwijderd. Zo’n percentage leidt ertoe dat vrouwen het effect van screenen fors overschatten, vindt een aantal deskundigen.

Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Met het bevolkingsonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Hierdoor is de kans groter dat de behandeling succes heeft, wordt er in de folder vermeld.

Er is al jaren discussie gaande of preventieve screening inderdaad zo zinvol is. Redt het inderdaad levens? En is de folder over het bevolkingsonderzoek niet te dwingend? In EenVandaag een gesprek met Harry de Koning, hoogleraar evaluatie en screening, oncoloog Sabine Linn en RIVM directeur Volksgezondheid, Annemiek van Bolhuis. Ook spreken we met borstkankerpatiënt Marijke Vorstermans-Rekers, bij haar is borstkanker ontdekt omdat zij mee heeft gedaan aan het bevolkingsonderzoek. Toch ziet ook Marijke een aantal nadelen.

We hebben samen gekeken en het eerste wat we allebei zeiden was: “Wat hebben ze het mooi gemonteerd”. Het was een helder verhaal en als je dan weet dat ze op een dag in zowel Amsterdam, Rotterdam, als Bergen op Zoom opnames hebben gemaakt en in de auto op de terugweg naar Amsterdam, heeft Gerie de Jong op haar MacBook alvast een eerste editing gedaan.

Wij

Marijke heeft van diverse kanten, o.a. de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) complimenten gehad over haar heldere betoog.

Wij hebben na de uitzending heerlijk koffie gedronken, met een glaasje Limoncello en Cantuccini.

Limoncello

Later op de avond hebben samen naar een aflevering van “Over mijn lijk” gekeken.