Omdenken: Positief (bezig met leven) versus negatief (bezig met dood)

Altijd zijn we positief gebleven en op het laatst probeerden we nog te genieten van een uurtje dat Marijke zich even beter voelde en ik ben er van overtuigd dat dit Marijke extra kracht heeft gegeven.

We hebben er letterlijk tot de laatste dag, samen alles wat er mogelijk was, uitgehaald.

IMG_4513

De afgelopen dagen heb ik de foto’s en filmpjes die ik dagelijks maakte nog eens op mijn gemak bekeken en wat me dan echt opvalt, is dat ik nu duidelijk zie, dat ze de laatste dagen, steeds minder energie had.

Bekijk je het positief, dan concentreer je je op dat kwartietje of zelf uurtje dat het even beter gaat, maar als je het vanuit de minder positieve of de negatieve manier (misschien moet ik wel gewoon zeggen de realiteit?) bekijkt, zie je dat het dus eigenlijk 23 uur of meer, helemaal niet goed gaat en dat het elke dag minder gaat.

Ik blijf van mening – en weet zeker dat Marijke dat zou onderschrijven- dat de positieve benadering je uiteindelijk veel meer oplevert. Je bent dan namelijk bezig met leven en als je bewust of onbewust kiest voor de negatieve benadering, ben je bezig met de dood.

Dit bericht is geplaatst in Borstkanker. Bookmark de permalink.

4 Responses to Omdenken: Positief (bezig met leven) versus negatief (bezig met dood)

 1. Annette Mennen schreef:

  Ze was echt een sterke en positieve vrouw, we zullen haar missen maar nooit vergeten

 2. Marjan Hekkema schreef:

  Zo waar wat jij daar schrijft Ruud. Aan de ene kant knap dat jullie dat konden die positieve benadering maar aan de andere kant ook het beste wat je kunt doen. Heb altijd diep respect gehad hoe jullie met situatie omgingen. Marijke zo’n dappere vrouw en een voorbeeld en steun voor velen. Ik heb me weleens geschaamd als ik zat te zeuren over kleinigheden en dan jouw berichtjes weer las. Jullie zijn onbewust ook een les voor mij persoonlijk geweest. En zoals ze zich kommerde en inzette voor lotgenoten ondanks haar eigen toestand. Heel bijzonder! Maar ook jij Ruud. De warmte en liefde waarmee je haar en jullie elkaar omringden. Stiekum was ik wel eens jaloers. Ik hoop van ganzer harte dat het besef dat je zo lang met deze bijzondere vrouw samen mocht zijn, jou steun geeft in het verdriet en de pijn van het gemis. Jij kunt zo mooi dingen onder woorden brengen en ik hoop dat je blijft schrijven, zeker op momenten dat het je teveel wordt. Wij allemaal zijn er voor je ook al is het maar via multimedia. Je hoeft niet altijd sterk te zijn want tijd voor verdriet en leegte moet je ook de ruimte geven. Zo belangrijk in het verwerken. Het spijt mij heel erg dat ik in het buitenland zit en maandag er niet bij kan zijn. Mijn gedachten zullen er zeker zijn. Lieve Ruud veel sterkte en liefs van Jan en mij. Marjan

 3. Mooie woorden Ruud

  Marijke zal ook altijd in mijn gedachten zijn en in mijn hart.

  Kracht en energie is nodig hier doorheen te gaan.
  Sterkte ⚘

 4. Anja schreef:

  Ik ken jullie alleen via Facebook maar alls ik kijk naar wat jullie allemaal hebben gedaan (tot op het laatst) dan denk ik dat jullie er echt alles uit hebben gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *