Bestraling van de hersenen sloopt je binnen 24 uur

IMG_5977Als iemand hoort over bestraling of chemo, denkt bijna iedereen dat chemo een veel zwaardere aanslag op je lichaam is, maar dat is dus niet altijd zo. Marijke heeft vorige week 2 keer een bestraling van de hersenen gehad, die niet langer dan 1 minuut heeft geduurd en ik heb haar binnen 24 uur zien aftakelen tot een “oude vrouw”, die naast dat ze vreselijk moe is, misselijk is en daarnaast ook nog eens erg veel last heeft van duizelingen en evenwichtsstoornissen, waarbij ze niet eens zelf onder de douche kon blijven staan en ik haar moest ondersteunen.

Een aantal bijwerkingen was van te voren bekend, maar wat het in de praktijk met haar doet, heeft me doen schrikken en ik vraag mij nu al oprecht af of je dit wel moet willen Verwarde emoticon. Het is bijna mensonterend om iemand die zo krachtig in het leven staat en elke dag positief in het leven staat, zo te zien aftakelen en ik sta er bij en kijk er naar; machteloos Verlegen emoticon.

Nu heeft de radioloog aangegeven dat de bijwerkingen met enkele weken zullen afnemen, maar die zelfde radioloog gaf ook aan dat Marijke heur haar na ongeveer 3 weken zou verliezen en dat blijkt in de praktijk nu al het geval te zijn, waardoor Marijke vrijdag al een nieuwe pruik laat aanmeten Bedroefde emoticon.

Naarmate de dag vordert, nemen de misselijkheid en de duizeligheid af, maar ze blijft enorm moe, terwijl ze ook erg veel last van pijn heeft in haar heupen en benen.

Morgen volgt de 3e bestraling van de 5 die ze in totaal zal krijgen. Hopelijk doorstaat ze die beter.