Eénvandaag: Bevolkingsonderzoek borstkanker; interview met Marijke

Marijke is door de Borstkanker Vereniging Nederland gevraagd of ze mee wil werken aan een actualiteitenprogramma, dat het onderwerp gaat behandelen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen  tussen de 50 en 75 jaar; in de volksmond ook wel bekend als “de bus”.

Men zoekt iemand die wel voor de screening is, maar tegelijkertijd ook kritisch is ten aanzien van de uitkomsten en de waarde die daaraan gehecht kan worden. Zoals altijd, is Marijke daartoe bereid en ze wordt vervolgens gebeld door iemand van de redactie van Eénvandaag.

Eeenvandaag 2

Marijke wordt gevraagd naar haar mening over de screening, wat zij ziet als voordelen en wat haar bedenkingen zijn en vervolgens wordt een afspraak gemaakt dat een journaliste, Gerie de Jong, maandag 27 oktober samen met een cameraman naar Bergen op Zoom komt om opnames te maken.

Klokslag 12:30 uur arriveerden ze en na een kennismaking, vraagt Gerie, Marijke naar haar gezondheid en hoe haar ervaringen waren met het bevolkingsonderzoek borstkanker en hoe het verdere verloop van de borstkanker vanaf 2007 tot nu toe is verlopen. Ze kijkt er van op dat Marijke afgelopen donderdag nog te horen heeft gekregen dat er nu ook sprake is van uitzaaiingen in de botten en nu toch “gewoon” voor de camera verschijnt.

IMG_6639IMG_6640

Nadat de cameraman de juiste setting heeft gevonden en zijn licht heeft ge-installeerd, krijgt Marijke en microfoon om en wordt met het interview begonnen. Speciaal voor mij wordt nog even een monitor neergezet, zodat ik ook gelijk kan mee kijken.

IMG_6641IMG_6646

Net zoals 2 jaar geleden toen ze door Hart van Nederland werd ge-interviewd, gaat het hele interview in een keer goed; Marijke heeft absoluut geen cameravrees en blijft ook volledig zichzelf, waardoor het allemaal heel natuurlijk overkomt. Ik blijf het ongelooflijk knap van haar vinden, hoe ze met de hele situatie omgaat; zij is een inspirerende persoonlijkheid en de kanker heeft haar alleen maar, als mens doen groeien.

IMG_6645        IMG_6648

IMG_6651

Als het interview klaar is, willen ze graag nog wat beelden schieten van ons samen, als we Charlie uitlaten en we lopen een stukje langs de Binnenschelde, wat op zich leuke plaatjes oplevert.

Al met al heeft het interview in zijn totaliteit ruim anderhalf uur geduurd en daarvan is straks misschien 5 minuten van op televisie te zien.

Wanneer het uitgezonden wordt, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk aanstaande woensdag of donderdag.