Wild en Wijn op het Ravelijn

Ik ga vanavond in middeleeuwse sferen dineren op het Ravelijn bij pop-up restaurant Wild & Wijn Op Het Ravelijn. Het Ravelijn op den Zoom is een verdedigingswerk uit de 18e eeuw. Het gebouw is het laatste restant van de vestingwerken ontworpen door Menno van Coehoorn, één van de allerbeste vestingbouwers van zijn tijd.

Een ravelijn is een buitenwerk van vesting. Ravelijn op den Zoom bestaat uit een door een brede gracht omgeven eiland, dat zelf met aarden wallen en gedeeltelijk met stenen muren is omringd. In het Ravelijn bevinden zich kijk- en schietspleten en drie kanonskelders.

In de jaren 1931-1932 is Ravelijn Op den Zoom gerestaureerd. In plaats van de bestaande aarden dam, kwam een houten brug met toegangspoort. Tevens werd een aarden wal opgeworpen aan de stadszijde.

Je kunt het terrein normaal gesproken uitsluitend betreden met een gids, die je via een houten brug leidt naar een toegangspoort.

Als ik mijn fiets heb weggezet loop ik via de verlichte poort het Ravelijn op en het sfeervol ver;lichtte restaurant ligt dan links van me.

Ik neem plaats aan een van de hoge tafels en bestel een glas Cava.

Ik heb thuis de menukaart al bekeken en besloten te kiezen voor het 3-gangen menu. Ik bestel voor bij het eten een heerlijk glas rode Bourgogne.

Als voorgerecht kies ik voor de Wilde eend en eendenlever, licht gerookte borstfilet, eendelever krullen, frisse salade, mosterd vinaigrette en in port gewelde pruimpjes.

Als hoofdgerecht kies ik voor Wild Zwijn, zacht gegaarde wang van de ‘Smoker’ en Coppa di Parma, pompoen crème, paddenstoeltjes en truffeljus.

Ik raak in gesprek met de jongedame die mij bedient en vanwege mijn Pink Ribbon-pin gaat het gesprek uiteindelijk over (borst)kanker en roept zij een collega, die mij trots zijn Pink Ribbon-tattoo laat zien; zijn moeder blijkt borstkanker te hebben.

Als dessert kies ik niet voor het kaasplateau dat heel smakelijk oogt, maar voor de Kersen & Pure Chocolade, een taartje van kersen en mascarpone, mousse van Vahlrona chocolade, roomijs van amarena kers en merengue.

Het smaakte me, zoals ik gewend ben bij het Spuihuis -eigenaar Rene Vermeulen heeft dit Pop Up Restaurant bedacht en heeft mede daarom dit jaar de Aangenaam GoBoz Initiatiefprijs 2019 gewonnen- meer dan voortreffelijk en ik kijk er alweer naar uit om straks op onze trouwdag bij het Spuihuis te gaan eten.

Nadat ik heb afgerekend, fiets ik op mijn gemak naar huis, waar ik met koffie en een glaasje Drambuie, geniet van Maestro.

“Alles is nog steeds hetzelfde, maar dan anders…”.