Emotionele dag op de begraafplaats

Omdat Marijke niet meer in staat is om haar telefoon of iPad op de juiste manier te bedienen en daardoor helaas ook geen Wordfeud meer kan spelen, laat ik iedereen waar ze nog mee speelde, weten dat zij er mee stopt.

We komen zonder problemen in Rotterdam aan en het is 5:15 uur als Fien naar de vertrekhal loopt. Ze laat nog even weten dat als Marijke dat wil, ze nog een keer naar Nederland wil komen Rood hart.

IMG_3107

Als ik even na 6:00 uur thuis kom, ligt Marijke nog in diepe rust en dat geeft mij de gelegenheid om de ochtend ongestoord te kunnen werken.

Ik heb al vaker aangegeven dat toeval niet bestaat; afgelopen week kregen we een brief van het crematorium Verraste emoticon. Nu bleek het uiteindelijk te gaan om wat we met de asbestemming van mijn schoonmoeder willen doen; er zijn inmiddels 10 jaar verstreken en we moeten er voor kiezen of verlengen voor 10 jaar of in januari 2019 laten ruimen. We kiezen uiteindelijk voor dat laatste en besluiten dan ook maar gelijk om nog een keer naar de begraafplaats te gaan.

IMG_3110IMG_3108

Het is duidelijk dat het nu snel bergafwaarts gaat. Marijke is in een paar dagen veranderd van een krachtig vrouw in een kwetsbare, broze vrouw Denkende emoticon.

We lopen samen –nou ja, ik loop en Marijke zit in de rolstoel- naar de vijver, waar urnen op leliebladeren staan en waarvan we beiden vinden dat dit een mooi plekje is.

IMG_3116

Ik help Marijke in de auto en informeer bij de receptie gelijk even naar de diverse mogelijkheden en dan gaan we weer op huis aan.

IMG_3120

IMG_3124IMG_3127IMG_3139

IMG_3142

Marijke heeft nu regelmatig momenten dat ze zoekt naar woorden of ze wil iets gaan vertellen, maar het lukt haar niet om uit haar woorden te komen. Ze roept dan na een aantal vruchteloze pogingen steevast: “Nou ja, laat ook maar”.

We beseffen beiden maar al te goed dat het niet heel lang meer zal duren, voordat we elkaar moeten los laten.

IMG_3145IMG_3148

IMG_3121

Nadat we gegeten hebben, kijken we samen nog naar een aflevering van Dokter Deen, dat vindt Marijke een hele leuke serie.

IMG_3150IMG_3151

Als ‘s avonds beide kinderen bellen, schrikken we allemaal van het feit dat Marijke moeite heeft met de telefoon op zich, maar wie en wat de kinderen nu van haar zijn, gaat volledig aan haar voorbij Verraste emoticon. Komt dit nu doordat ze steeds slechter gaat horen of krijgt ze steeds meer last van de uitzaaiingen in haar hoofd?

IMG_3156IMG_3153IMG_3154