Heel bijzonder…

Inleiding

Iedereen kent ze, die momenten waarvan je achteraf zegt: “Toeval bestaat niet…”.

Marijke en ik hadden onze asbestemming al lang geleden aan elkaar kenbaar gemaakt… Het zou een plekje worden aan een vennetje op de RK begraafplaats Zoomstede in Bergen op Zoom. Een aardewerken vaasachtige urn op een aardewerk lelieblad… Toen ik echter in november 2018 de as kon ophalen, wilde ik deze voorlopig “bij me houden…” (Mijn moeder zou gezegd hebben: “Hoe ouder, hoe gekker…”) en was al eens op zoek geweest naar iets origineels… Iets dat bij “ons” zou passen… Als iemand jaren geleden tegen mij gezegd zou hebben, dat ik thuis de as van Marijke -al dan niet tijdelijk zou bewaren- had ik die persoon voor gek verklaard…

Nu wil het geval dat ik -door een reactie van een FB-vriendin, die iemand sterkte wenste bij het verwerken (=overleven) van een burn-out- een foto zag van een prachtig houten hart en daar werd mijn aandacht door getrokken.

Ik wist onmiddellijk wat ik wilde en ging op internet verder zoeken.

De persoon in kwestie, Arnaldo Lopez is in 2007 zijn nog niet geboren zoontje verloren en hij besloot, in overleg met zijn partner, zelf een kistje te maken uit een massieve boomstronk. Een prachtig houten hart was het resultaat.

Ik besloot Arnaldo een berichtje te sturen en hij antwoordde bijna direct. Er waren voldoende mogelijkheden qua wensen mogelijk, zoals welk materiaal, grootte, deksel zichtbaar of juist niet…

Als ik zou kiezen voor een niet zichtbare sluiting, moest ik, als het hart klaar was, de as komen brengen en dan kon ik er op wachten tot het volledig klaar zou zijn. Ik vertelde Arnaldo dat ik er zo spoedig mogelijk op zou terugkomen.

Toen ik vervolgens op internet verder ging zoeken, kwam ik erachter dat het bedrijfje niet echt naast de deur zit… In elk geval niet mijn deur… Het zit namelijk in Almelo en dat is 250 kilometer van Bergen op Zoom af… Maar ik heb eindelijk gevonden wat ik wil, dus nu laat ik me ook door niets of niemand meer tegen houden.

Later op de dag kwam ik erachter dat Arnaldo ook een muzikale kant heeft; zo bouwt hij gitaren, is hij zelf een begenadigd gitarist en geeft hij gitaarles…

Hij zou op zaterdag 29 februari 2020 met 2 Duitse musici een optreden hebben in Almelo… Op zijn site stond een YouTube-filmpje en dat sprak mij bijzonder aan en ik weet zeker dat Marijke dit ook geweldig zou hebben gevonden. Verder zoeken leverde een dozijn filmpjes op en zette mij in de “actieve modus”.

Ik reserveerde een kaartje, zocht in de buurt van Almelo naar een hotel en reserveerde een tafel in een restaurant.

Zaterdag

Ik vertrek rond de klok van 11:00 uur richting Almelo, een ritje van ruim 2,5 uur.

Via Booking.com heb ik net buiten Almelo een B&B gevonden, B&B Sagenland. Ik heb aangekondigd dat ik rond 13:30 uur zou willen inchecken en dat was geen enkel probleem. Na het inchecken, krijg ik de sleutels van de kamer en van de buitendeur en wordt gevraagd hoe laat ik morgenochtend wil ontbijten.

Ik stap weer in de auto om uit te zoeken waar het restaurant en het poppodium zich bevinden, zodat ik vanavond niet hoef te zoeken. Ik vind een geschikte parkeerplaats, waar vanaf 18:00 uur vrij geparkeerd kan worden.

Vervolgens rijd ik naar Gronau (D) ongeveer 40 kilometer verderop. Een half uur later heb ik de auto geparkeerd en wandel ik door het centrum.

Er is niet bijster veel te doen, maar er is wel een museum, het Driland Museum en wat mij als Nederlander natuurlijk aanspreekt, is dat de toegang gratis is…

Ik rijd via diverse binnenweggetjes terug naar de B&B en lees een uurtje. Rond 17:30 uur vertrek ik naar Almelo, waar ik om 18:30 uur gereserveerd heb bij Ledeboer.

Ik krijg een hoge tafel aan het raam en bestel een droge rosé.

Ik kies voor het 3-gangen keuzemenu. De eerste amuse bestaat uit chips gemaakt van kaas en een mayo-dip. De volgende amuse bestaat uit een sushi van creme en een crostini. Allemaal prachtige smaakexplosies.

Als voorgerecht kies ik de Zeebaars met snijboon, citroen en witte ui. Als hoofdgerecht kies ik de Ossenhaas & Rib met melous ui, pastinaak en aardappel.

Het smaakt allemaal fantastisch en dat was ook de algemene tendens op Tripadvisor, maar tja, over smaak valt nu eenmaal niet te twisten…

Inmiddels is het bijna 20:00 uur en begint de tijd te dringen… Ik bestel als dessert de Kokos met ananas, limoenblad en pure chocolade en sluit af met een kopje koffie.

Nadat ik heb afgerekend, loop ik naar het Poppodium, maar dat zit niet op het mij bekende adres, maar gelukkig is er een jongedame die denkt te weten waar het is… en wat blijkt… ze wist het echt.

Ik maak kennis met Arnaldo en hij geeft aan mij al herkend te hebben…! Hoe kan dat nou…?

Het optreden duurt uiteindelijk inclusief pauze en toegift bijna 3 uur. Ik ben dan ook pas even voor middernacht terug in de B&B.

Zondag

Ik sta om 7:30 uur op en nadat ik gedoucht heb, ga ik naar beneden om te ontbijten.

Het ontbijt bestaat uit diverse soorten brood en broodjes, beschuit en knäckenbröd. Daarnaast zijn er 3 soorten vleeswaren, 2 soorten kaas, jam en een gekookt eitje. Verder is er fruit, yoghurt en koffie.

Ik heb rond 11:30 uur met Arnaldo afgesproken in zijn atelier in Almelo.

Nadat ik een rondleiding heb gehad, krijg ik te horen welke mogelijkheden er zijn qua materiaal, vorm en duurzaamheid en dergelijke.

Het zal een hart worden dat opgebouwd is uit lagen, zoals op onderstaande foto duidelijk te zien is.

Er zal aan het hart een bijzonder element worden toegevoegd, namelijk een van ‘paars’ hout ingelegde Pink Ribbon.

Het is uiteindelijk 13:00 uur als ik in de auto stap, richting Bergen op Zoom.