Het trucje van de oncoloog

Marijke moet vandaag voor de 4e kuur Vinorelbine om 9:20 uur in Rotterdam bloed laten prikken en dat betekent dat we om 8:30 uur weg moeten.

IMG_4128

Ik zet Marijke om 9:15 uur bij de hoofdingang af en rijd nog een rondje in de hoop een parkeerplekje te vinden en ik heb ook vandaag weer geluk als er net iemand weg rijdt, als ik aan kom.

Bij het behandelcentrum is het opvallend stil en onze vriendin Paola Veenstra zit vandaag achter de receptie. Marijke wordt al om 9:30 uur naar binnen geroepen Verraste emoticon. Zit het ook eens een keertje mee Knipogende emoticon.

IMG_4130IMG_4129

Om 9:40 uur staan we weer buiten en als Marijke zich bij de balie heeft gemeld voor haar afspraak met dr. Jager, krijgt ze te horen dat die vandaag in kamer B11 zit.

IMG_4131IMG_4132

We mogen rond 10:30 uur naar binnen en dr. Jager vraagt uiteraard hoe Marijke zich voelt en die antwoord, zoals altijd: “Gaat eigenlijk wel goed”. Dr. Jager vindt de bloedwaardes eigenlijk net niet goed genoeg om vandaag de chemo te krijgen; de waarde van de neutrofielen, belangrijk bij de afweer tegen bacteriën, moet rond de 1.5 zijn en is nu 1.2. Dr. Jager wijt dit aan het feit dat de herstelperiode deze keer 1-2 dagen te kort is; normaal had de chemo op donderdag of vrijdag zullen beginnen, maar dan is dr. Jager er deze week niet.

Omdat zij zich ook realiseert dat we dan vrijdag weer terug moeten komen, deelt ze een geheimpje met ons en ze lacht er samenzweerderig bij Knipogende emoticon. Een aantal diepe kniebuigingen of een paar etages met de trap, zouden de waardes kunnen laten stijgen en dan zou alsnog de chemo kunnen doorgaan en zo lopen we samen 4 etages met de trap omhoog Verhitte emoticon.

IMG_4133

Nadat we weer beneden zijn, wordt in het behandelcentrum opnieuw bloed afgenomen en krijgt Marijke, terwijl ze wacht op de uitslag, alvast het botversterkende middel Zometa toegediend en even later horen we dat de benodigde bloedwaarde gestegen is van 1.2 naar 1.42 en geeft dr. Jager toestemming voor de chemo.

IMG_4134

Ik ga vast de vervolgafspraken laten maken voor de 2e chemo van kuur 4, een CT-scan en een consult met dr. Jager en daarna haal ik voor ons beiden een lekker donkerbruin broodje met Filet American en een gekookt eitje.

IMG_4137

Als de chemo er in zit, Marijke gespoeld is en de PAC uit genomen is, is het al met al 12:45 uur en zijn we om 13:30 uur weer thuis.