Ingezonden brief in Libelle: Hoezo vechten tegen kanker?

IMG_0650Oktober is weer voorbij, de roze borstkankermaand. Elk jaar worden er goed bedoelde acties georganiseerd en op Facebook wordt ons verzocht stil te staan bij borstkanker door hartjes te delen. negen jaar geleden deed ik daar zelf ook aan mee. Maar inmiddels is mijn borstkanker uitgezaaid en zit ik in het laatste stadium van mijn ziekte.

Eerlijk gezegd word ik nu een beetje moe van al die acties. Borstkanker is een ziekte die je leven overhoop gooit, je relatie test en zorgt dat je moe, boos en verdrietig IMG_0651bent. Gelukkig komen de wetenschappers steeds dichter bij de waarheid over kanker. Maar ze zijn er nog niet en ik zal de oplossing niet meer meemaken. Laten we dus stoppen met zeggen dat je moet vechten tegen kanker. Alsof de kanker-patiënt die het niet redt zijn of haar best niet genoeg heeft gedaan.

Elke dag word ik geconfronteerd met de gevolgen van kanker. Het enige wat ik kan doen, is het accepteren en zo goed en normaal mogelijk verder-gaan met leven.

Marijke Vorstermans