Toerist in eigen land

Sinds ik mijn nieuwe fiets heb en het weer elke dag uitnodigt of het vakantie is, fiets ik dagelijks 40-50 kilometer.

Omdat je vanuit huis vaak dezelfde routes rijdt, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en dat bleek bijzonder eenvoudig, namelijk het bestaande netwerk van fietsknooppunten. Je geeft op je telefoon de knooppunten aan en je ziet vervolgens in één oogopslag hoeveel kilometer dit is.

Het voordeel van deze routes is dat ze je leiden over wegen, fiets- en bospaden, waar je anders niet zo gauw zou komen… toerist in eigen land dus. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de gereden route te uploaden naar de Bosch Nyon, zodat je deze route ook middels de navigatie kan rijden.

Doordat Corona het momenteel niet toelaat om buiten Nederland op vakantie te gaan, is dit een welkome afwisseling van mijn reguliere fietstochten.

Ik fiets zoals ik dat ook in Frankrijk of Italië zou doen… Ik kijk goed om me heen en geniet van wat ik onderweg zoal tegenkom.

Er staan onderweg overal klaprozen in bloei; Marijke vond dat altijd zo mooi ?

Op de grens tussen Hoogerheide en Woensdrecht staat een originele Amerikaanse Sherman-tank, die in 1944 heeft deelgenomen aan de Slag om Woensdrecht.

Deze Sherman Tank staat sinds 1978 op deze plek. Het nummer 52 op de tank verwijst naar de 10de Canadese Pantserregiment (Fort Garry Horse).

Naast asperges kun je hier op veel plaatsen ook eieren en aardbeien kopen. Deze worden in automaten aangeboden.

1 doosje met 550 gram kost slechts € 3,- en naast de papieren zakjes, zijn er ook vochtige doekjes om je handen te reinigen.

In Bergen op Zoom bevindt zich ook een Canadese oorlogsbegraafplaats. Het grootste gedeelte van de gesneuvelden die hier begraven liggen, zijn omgekomen tijdens de gevechten rondom de Schelde eind 1944 en bij de bevrijding van het zuidwesten van Nederland.

Naast de begraafplaats ligt het Dilemma Doolhof, interactieve kunstinstallatie die bezoekers voor ingrijpende keuzes in conflictsituaties uit het verleden en het heden stelt. Tijdens een wandeling door het Dilemma Doolhof wordt de impact van de Tweede Wereldoorlog tastbaar en invoelbaar gemaakt, en overgedragen aan jongere generaties.

De keuze die bezoekers op elk kruispunt in het doolhof maken, bepaalt het vervolg van het verhaal en daarmee de weg door het doolhof. Het sobere ontwerp, vrij van beelden en andere prikkels, maakt een bezoek aan het Dilemma Doolhof extra intens. De verhaallijnen worden ten gehore gebracht en zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te beleven.

Ik sluit mijn dagelijkse fietstocht af met een heerlijke lunch op mijn eigen, Coronavrije, terras.

Inmiddels heb ik met mijn nieuwe fiets de eerste duizend kilometer gereden en ik ben bijzonder tevreden met mijn keuze…