Waarom een nieuwe fiets…?

Omdat ik tijdens mijn vakanties graag fiets en ik elke keer weer moest kiezen tussen MTB en racefiets (ik ga geen 2 fietsen meenemen…) is langzaam het zaadje geplant. Vorig jaar in Frankrijk met Nederlands stel berg op gefietst… zij op hun elektrisch ondersteunde vouwfietsen en ik op mijn MTB. Moge duidelijk zijn dat ik redelijk op adem moest komen en daarnaast drijfnat was… Niet ideaal om op een terras lekker te gaan eten…

Omdat ik tegenwoordig thuis feitelijke alle boodschappen op de elektrisch ondersteunde fiets van Marijke haal en ik dat eigenlijk ook tijdens de vakantie wil ben ik eens verder gaan rondlijken….

Ik wilde nu een fiets voor thuisgebruik (boodschappen, tourritjes met terrasbezoek/eten), waarbij niet persé wielerkleding gedragen hoeft te worden en waarbij sprake is van trapondersteuning met voldoende bereik.

Daarnaast wil ik slechts één fiets mee op vakantie, maar dan wel all-round met alles er op en er aan, waarmee ik ook in de bergen kan fietsen, boodschappen kan doen en bijvoorbeeld een bezoek aan een stad kan brengen.

Mijn buren hadden vorig jaar prachtige fietsen aangeschaft en die heb ik -met inachtneming van de coronamaatregelen- uitgebreid mogen bekijken, waarbij de buurman mijn vragen beantwoordde.

Na het nodige deskonderzoek en diverse proefritten kwam ik uiteindelijk uit op de Cube Katmandu Hybrid Pro, modeljaar 2019. Ik blijf toch een Nederlander en dat scheelde me bijna € 500,-

Nadat ik de fiets online besteld had, begon het grote wachten… De volgende dag werd ik gebeld en ik wist gelijk dat het foute boel was ?. De fiets bleek uiteindelijk niet meer leverbaar… een forse teleurstelling… Nadat ik even de tijd genomen had dit een plekje te geven, heb ik ze terug gebeld en ze boden aan om 10% korting te geven op willekeurig welke andere fiets ik zou bestellen. En zo kwam ik uiteindelijk uit bij de Cube Kathmandu Hybrid Pro 625, modeljaar 2020 in mat grijs met oranje accenten.

op 1 mei werd de fiets keurig afgemonteerd en geheel volgens de geldende corona richtlijnen bij mij thuis afgeleverd.

Op een forum over eBikes had ik gelezen dat de standaard geleverde bedieningsunit, Bosch Intuvia, vervangen kon worden door de geavanceerde Bosch Nyon, een systeem dat ook nog eens voorzien is van een GPS navigatiesysteem en dat door middel van Blue Tooth gekoppeld kan worden met je smartphone. Vanaf 2020 zijn alle kaarten rechtenvrij.

Op 6 mei bracht ik ’s ochtends mijn fiets naar een plaatselijke fietsenwinkel en ’s middags kon ik hem daar weer ophalen. Ik was door onder anderen filmpjes op YouTube al op de hoogte van de mogelijkheden, maar de werkelijkheid bleek nog veel mooier te zijn. Het systeem is niet allen op de unit te bedienen, maar ook door middel van bediening links op het stuur, waardoor je beide handen aan het stuur kunt houden.

Ik heb inmiddels de afgelopen 4 dagen al ruim 200 kilometer gefietst en ik kan niet anders dan zeer enthousiast zijn; zowel de fiets, als het navigatiesysteem gaan mijn stoutste verwachtingen te boven. Je kunt routes ingeven en kiezen voor een toeristische of snelle route en alles wordt automatisch voor je gelogd.

Misschien lukt het dit jaar nog om ergens in het buitenland te kunnen genieten, maar zo niet, dan zal ik ook hier en in België voldoende plezier beleven.