Wat verdient een schrijver?

Er zijn wereldwijd best veel schrijvers die van de opbrengst van hun boek(en) kunnen leven, maar er zijn er maar heel weinig die er rijk van worden. Schrijf je nu gedichten, dan zijn de verdiensten te verwaarlozen, maar laten we eerlijk zijn, elk exemplaar dat verkocht wordt, levert iets op. Omdat ik de opbrengsten van mijn dichtbundel geheel te goede laat komen aan de Borstkankervereniging Nederland, ben ik dus bijzonder geïnteresseerd in wat dit nu in euro’s betekent.

Boekscout, de uitgever hanteert een nieuwe manier van drukken, waarbij geen onnodige voorraden ontstaan, het zogenaamde Printing On Demand. Elk boek dat besteld wordt, moet vooruit betaald worden, of het nu via de webshop van de uitgever, via de reguliere boekhandel of bijvoorbeeld Bol.com besteld wordt. wordt op dat moment gedrukt en gebonden en binnen 3-4 dagen zonder verdere kosten verzonden,

De prijs van een boek wordt onder anderen bepaald door de grootte, het aantal pagina’s, wel of geen illustraties en gebruik van kleur. Verder moet er 9% BTW afgedragen. Het is trouwens goed te weten dat een boek in Nederland nooit en te nimmer onder de vastgestelde verkoopprijs mag worden verkocht.

Ik zal aan de hand van een voorbeeld laten zien wat de schrijver aan de verkoop van een boek overhoudt, de zogenaamde royalties. Nederland zou Nederland niet zijn als je de inkomsten uit de verkoop van je boek niet bij je aangifte inkomstenbelasting zou moeten opgegeven. Over dit bedrag moet je dan vervolgens ook gewoon inkomstenbelasting betalen!

Stel dat de verkoopprijs van een boek wordt vastgesteld op € 18,50 inclusief 9% BTW, dan bedraagt de netto prijs € 16,97 en daarvan krijgt de schrijver 10% oftewel in dit voorbeeld € 1,70 per verkocht boek. Als je je dan bedenkt dat van de meeste boeken er niet meer dan enkele tientallen verkocht worden, een en ander afhankelijk van hoeveel familieleden en vrienden je hebt, kun je je voorstellen dat ik voorlopig dus nog niet ga verhuizen…