Afscheid nemen…..

FullSizeRender

Als er sprake is van een ziekte en de verwachting is dat je niet meer beter wordt, kun je je op een afscheid voorbereiden, zowel qua maken van plannen, als emotioneel. Zo kun je nog bepaalde zaken regelen, een reis maken, gesprekken voeren met dierbaren, maar ook je wensen voor begrafenis of crematie delen.

Als er echter sprake is van onverwacht overlijden, dan blijf je in sommige gevallen achter met verdriet en een hoop vragen, waarop je geen antwoord meer zult krijgen en in sommige gevallen ook nog eens financiële tegenslag Bedroefde emoticon.

Afgelopen 2 weken zijn wij in onze directe omgeving geconfronteerd met 5 mensen die zijn overleden en bij 3 van hen, was dit volkomen onverwacht Wie, ik?.

Mijn advies is dan ook om af en toe even stil te staan bij wat je nu eigenlijk van elkaar verwacht bij overlijden en wat je soms nog moet regelen, maar waar het eigenlijk nooit van komt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het afsluiten van verzekeringen, zoals een overlijdens risicoverzekering, maar in sommige gevallen ook een begrafenisverzekering; dat kan meestal alleen maar als je (ogenschijnlijk) gezond bent.

Het emotionele deel  behelst dat je er altijd voor zou moeten zorgen dat er geen open eindjes zijn, dat je nooit met ruzie weg gaat of met ruzie gaat slapen.

Niet te lang bij stil staan, geen drama van maken, maar af en toe even aandacht aan besteden.

Leven