Afvallen zonder dieet; wie wil dat nu niet?
Marijke en ik hebben in november 2015, nadat wij terug kwamen van een schitterende vakantie op Sicilië, besloten dat er best wel een paar kilootjes af mochten. Marijke woog op dat moment bijna 80 kilo en ik woog zelfs bijna 108 kilo .
Nu is het probleem met diëten vaak dat je na verloop van tijd terug valt in oude gewoontes en weer aankomt. Wij hadden al een aantal keer succesvol het Southbeach dieet gevolgd, waarbij je in eerste instantie je bloedsuikerspiegel stabiel maakt door verse groenten te eten en producten met voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast kun je dan eiwitrijke producten zoals vlees, vis, eieren en magere kaassoorten eten en daar zijn we weer mee begonnen. Marijke wilde een paar kilo kwijt en ik wilde in elk geval weer onder de 100 kilo komen. Na twee weken zijn we geleidelijk weer koolhydraatrijke producten zoals fruit, volkorenbrood, rijst en pasta gaan gebruiken.
Wij dronken toch wel bijna elke dag een glaasje wijn, maar dat hebben we dus in deze periode achterwege gelaten en we vielen allebei kilo’s af, waarbij ik, als man, sneller afviel dan Marijke, maar mannen vallen nu eenmaal sneller af .
Je merkt vervolgens dat je veel minder eet; je hebt gewoon minder behoefte aan eten en toen is, denk ik althans, de grote ommezwaai gekomen, want voorheen was het zo dat als het eten lekker was geweest en er nog wat in de schalen zat, dan moest dat gewoon op en dat heeft mij op het idee gebracht dat we misschien minder zouden moeten gaan koken en dat bleek een gouden greep te zijn: ‘minder, minder, minder…..’ . Daarnaast helpt het ook om kleiner hapjes te nemen. Er is dus, in elk geval in ons geval, sprake geweest van een direct verband tussen hoeveelheid eten en de snelheid van eten en dat hebben we nu doorbroken.
Het blijkt dat je lichaam, als het eenmaal gewend is aan ‘minder’, vanzelf ook minder vraagt. We eten werkelijk alles, dus ook aardappelen, pasta, rijst en zelfs dagelijks een toetje, maar gewoon ‘minder’. Ook drinken we af en toe nog een glaasje wijn –wel is het glas dan minder gevuld, dan voorheen- of een biertje, maar niet meer dagelijks.
Mijn ontbijt bestaat dagelijks uit 2 gebakken eieren, met afwisselend kaas, tomaat, champignons of spek, maar zonder brood en Marijke eet gewoon 2 boterhammen. Als lunch gebruik ik 2 bruine boterhammen, die geroosterd worden en die beleg ik met vleeswaren, kaas en plakjes augurk of sla en Marijke neemt weer 2 boterhammen. We eten daarna een stukje fruit, zoals een mandarijn of een appel.
Rond borreltijd nemen we een klein schaaltje gemengde, gezouten nootjes en daar drinkt Marijke dan meestal een glas Cranberrysap bij en ik een glas bronwater, waar een klein scheutje siroop in zit. Voorheen at ik zoutjes en dan ging de hele zak leeg .
Bij het avond eten wordt in elk geval maar één keer opgeschept, maar meestal is er ook gewoonweg niet meer . We sluiten af met een toetje en dat is meestal vetvrije yoghurt met fruit en dan 2-3 lepels in plaats van de halve bak, die ik voorheen at, maar ook wel kant-en-klare panna cotta of tiramisu.
We nemen ‘s avond ‘gewoon’ iets bij de koffie, niet elke avond, maar dat deden we voorheen ook niet. We nemen bijvoorbeeld een dun plakje cake of een punt vlaai, maar die delen we nu wel eerst door de helft .
We hebben een Airfryer aangeschaft en daar ’bakken’ we af en toe friet in, maar niet meer zoals voorheen de 300-400 gram met zijn tweeën, maar de man 8-10 frietjes; het gaat uiteindelijk om de smaak. Heel af en toe snacken we, maar dan niet meer gefrituurd, maar klaar gemaakt in de Airfryer.
Marijke is ondertussen 14 kilo afgevallen en ik zelfs 26 kilo en we blijven nu beiden al maanden op het zelfde gewicht.
Ik hoop dat jullie, tijdens de feestperiode, jullie zelf af en toe ook eens een zondetje veroorloven. 🙂
Prettig eindejaar voor jullie beiden