Jaaroverzicht 2016: angst en nog meer herinneringen maken

Voor ons waren de belangrijkste gebeurtenis in 2016 dat het met Marijke uiteindelijk veel beter is gegaan dan we in december 2015 voor mogelijk hadden gehouden, dat ze vanwege haar verdiensten voor de Borstkanker Vereniging Nederland tot Erelid benoemd is, dat het met haar op een gegeven moment zo slecht ging -er was sprake van de mogelijkheid dat er nu ook uitzaaiingen in het hersenvocht zou zitten en dat is niet meer te behandelen-, dat we allebei dachten dat er niet veel tijd voor ons samen meer zou resten en dat Marijke 14 kilo is afgevallen en ik zelfs 26 kilo.

In het kader van Genieten en Herinneringen maken, valt te melden dat wij 4 keer met vakantie zijn geweest: naar Luxemburg, Frankrijk, Italië en Duitsland. Daarnaast zijn wij best vaak uit eten geweest.

Januari

Marijke start met een zware chemokuur, waarvoor zij zelfs opgenomen moet worden. Ze heeft veel last van bijwerkingen zoals obstipatie, het constante gevoel van een wattig hoofd, hoofdpijn en toenemende neuropathie, maar ze wil er, zo lang het helpt, wel mee doorgaan. We bezoeken in Etten-Leur de theatershow van Huub Stapel, MV2. De controle bij de oogarts levert een positieve verrassing op, want het zicht in het linker oog zal nog verder verbeteren en dat is véél meer dan we hadden verwacht. Tot slot heb ik mij gedachten ten aanzien van de terminologie die gebruikt wordt als mensen het hebben over iemand die kanker heeft, zoals “Kanker overwinnen”, “Strijd tegen kanker”, “Gevecht leveren”, “Sterk zijn in de strijd”, maar ook “Ongelijke strijd”of “Gevecht verliezen” gedeeld. Je hebt in mijn ogen “Geluk” als jet het overleeft en simpelweg “Pech” als het uitzaait en je er uiteindelijk aan dood gaat.

Februari

Er gaat geen dag voorbij waarbij ik er niet even een moment aan denk dat Marijke er straks niet meer is, maar dat kan ik dan ook zo maar weer van me afzetten, want als Marijke, die uiteindelijk, letterlijk, het meeste te lijden heeft, met deze situatie om kan gaan, moet ik dat toch ook kunnen? En wat dat aan gaat heb ik de afgelopen jaren veel van haar kunnen leren. We bezoeken een symposium met betrekking tot de late gevolgen van chemo en/of bestraling. Ter gelegenheid van Valentijnsdag, neem ik Marijke mee uit eten bij de Hemel.

Maart

Marijke kan aan een experimentele behandeling deelnemen en de vraag is of de trial voor haar interessant is of dat zij interessant is voor de trial? We gaan met Loes en Ed van der Kooij uit eten. Marijke moet tijdens ziekenhuisopname met spoed naar het EMC omdat het haar letterlijk ‘zwart voor de ogen is’, maar het blijkt mee te vallen.

April

We gaan voor een lang weekend naar Luxemburg, waar ik in stilte mijn verjaardag vier.  Bij controle blijken de uitzaaiingen in de hersenen te zijn gegroeid. We worden door Jamie en Mike uitgenodigd om in Hoorn te komen eten en dat onderstreept nog maar eens ons motto: “Treur niet over wat je mist, maar geniet van wat je hebt”.

Mei

Wij hebben er samen voor gekozen om over de kanker, de behandeling en de emoties die het soms oproept, heel erg open te zijn en daarmee is het voor sommige mensen bijzonder confronterend. De een spreekt zijn bewondering er over uit, terwijl een ander die openheid volledig afkeurt. Wat men gemakshalve vergeet, is dat wij het niet zo belangrijk vinden wat een ander er van denkt (klinkt erg egoïstisch, dat besef ik), voor ons is het een strategie om te overleven. Voor sommigen zijn wij een voorbeeld hoe je, ondanks uitgezaaide kanker, alles uit het leven haalt, wat er in zit en dat geeft ons steun bij het verwerken van ons eigen verdriet. Marijke moet weer een masker laten aanmeten en krijgt dan 5 bestralingen van de hersenen. Op Moederdag bezoeken we het graf van (schoon)moeder Nel en ik ga in Rotterdam bij de Ballentent uit eten met (oud)collega’s. Vanwege de te verwachten haaruitval, scheer ik Marijke kaal en laat ze een nieuwe pruik aanmeten. Een nieuwe MRI-scan toont aan dat er nu ook uitzaaiingen zijn in het bekken, het dijbeen en het schaambeen en mede daardoor, is Marijke genoodzaakt om de Algemene Leden Vergadering van de BVN over te slaan en dat is jammer, want wat zij niet wist, is dat zij daar tot Erelid van de BVN benoemd zou worden. En dan blijkt dat de uitzaaiingen in de lever nu ineens hard groeien en Marijke moet direct met chemo starten.

Juni

Het lijkt er op dat de uitzaaiingen in de hersenen, ook in het hersenvocht zitten en de hoop is dat chemo de hersenen bereikt. Advies is om, in verband met eventuele bijwerkingen,  niet te ver van huis op vakantie te gaan, maar we besluiten uiteindelijk toch om naar Frankrijk af te reizen. Marijke is de eerste dagen als een zombie en ik zie het somber in, maar gaandeweg gaat het steeds beter met haar.

Juli

Ter gelegenheid van Marijke haar 66e verjaardag, heb ik als verrassing onze oudste vrienden Noortje en Hans uitgenodigd om samen met ons van een 6-gangen diner bij restaurant De Zwaan te genieten. Marijke moet, vanwege gehoorschade door de bestralingen, gehoorapparaten hebben en ik word op de fiets aangereden door een auto en moet mijn kin en hand in het ziekenhuis laten hechten. De chemo doet haar werk en Marijke kan er mee doorgaan.

Augustus

We zijn door Jamie uitgenodigd om de komen lunchen in Hoorn. Marijke krijgt steeds meer lat van het hand- en voetsyndroom en moet om die reden wat extra rust inbouwen tussen 2 kuren. We vertrekken voor een 3 weken durende vakantie naar Italië.

September

De kinderen hebben een familie-weekend georganiseerd in Zeeland en dat is absoluut voor herhaling vatbaar; zo wel het samen zijn met alle (klein)kinderen, als Zeeland. Omdat Marijke steeds meer last krijgt van pijn, krijgt ze het advies om de dagelijkse dosis morfine te verhogen en dat doet ze, na enige aarzeling, uiteindelijk.

Oktober

Femke van Rossum is, na een experimentele behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, uiteindelijk weer onder behandeling in de Daniël den Hoed Kliniek en na een controlebezoek, bezoeken we haar en nemen we een Pecanbroodje voor haar mee. We bezoeken in Rotterdam Youp van ‘t Hek en Marijke heeft een vraaggesprek met twee studentes, die bezig zijn aan hun afstudeeropdracht Toegepaste Psychologie en met een vertegenwoordiger van een farmaceutisch bedrijf. We bezoeken traditiegetrouw de kerstshow van Intratuin, Halsteren.

November

Omdat Marijke steeds meer last krijgt, gaat de dosis chemo terug van 7, naar 6 en uiteindelijk naar 5 tabletten per dag. We moeten van een aantal mensen afscheid nemen en dat is confronterend. Met een aantal (oud)collega’s en hun vrouwen, gaan we in Houten uit eten en Marijke stuurt een brief naar de Libelle: ‘Hoezo vechten tegen kanker?’. Door een onverwachte beweging krijgt Marijke enorme evenwichtsproblemen, maar dat blijkt, achteraf,  gelukkig mee te vallen.

December

We vieren met alle (klein)kinderen St. Nicolaas in Amsterdam en gaan samen kerstshoppen in België. We gaan samen uit eten bij het Spuihuis en de dag voor Kerst zijn we door Jamie uitgenodigd om naar de Christmas Show te gaan. Eerste Kerstdag vieren we samen en 2e Kerstdag zijn Jamie, Mike en de kinderen er. En dan bereikt ons het vreselijke nieuws dat lotgenote Femke van Rossum is overleden en dat drukt je dan heel hard met je neus op de feiten; wie is de volgende? Om mensen te stimuleren hun goede voornemen om af te vallen, vol te houden, deel ik onze ervaring, die tot succes heeft geleid.

Treur niet om wat niet meer kan, maar geniet van wat nog wel kan’.

IMG_1672