Bedrijfsbezoek RET

Vandaag staat er een bedrijfsbezoek aan de Rotterdamse Electrische Tram N.V., afgekort RET, op het programma en dat start om 13:00 uur met een korte introductie door onze gastvrouw, Tecla Aerts, waarna we in 2 groepen worden opgesplitst. De eerste groep gaat naar de metro-simulator en de tweede groep krijgt een film over de RET te zien.

 

Na deze prachtige promotie voor de RET, maar zeker ook voor de stad Rotterdam, krijgen we iets te horen over hoe de RET omgaat met het welzijn van haar medewerkers en wat er inmiddels preventief gedaan is om de medewerkers gezond aan het werk te houden en dat is best veel. Kanttekening is dat het effect op het verzuimcijfer nog niet goed merkbaar is, want dat ligt –mede door de leeftijdsopbouw, waarbij ongeveer de helft van het personeel boven de 50 jaar is- nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde. De uitstroom in de WIA –wanneer mensen 2 jaar onafgebroken ziek zijn- is de afgelopen 3 jaar beperkt tot ongeveer 15 medewerkers per jaar.

Hierna volgt nog een geanimeerde discussie en dan is het tijd voor ons om naar de metro-simulator te gaan. We starten met een desktop simulatie en later zal er ook nog de mogelijkheid zijn om en de echte simulator een ritje te maken.

IMG_0175IMG_0174

IMG_0177

Het ziet er levensecht uit en we leren hoe we bij een station moeten afremmen om de passagiers zo goed mogelijk te kunnen laten instappen. Ook het openen en sluiten van de deuren, waarbij gebruik gemaakt wordt van camera’s, behoort tot deze simulatie.

Hierna gaan we naar de simulator, waarbij ook beweging en geluid tot de simulatie behoort en waar je ook daadwerkelijk “op de bok” zit.

IMG_0184IMG_0182

Het ziet er levensecht uit en een van ons komt uit Vlaardingen en reist met het OV en zij herkent de route die zij bijna dagelijks rijdt.

IMG_0186IMG_0185

IMG_0187

Er bestaat ook de mogelijkheid dat er ineens een boom op het spoor ligt of dat het weer ineens omslaat, waarbij je ineens in een besneeuwd landschap rond rijdt.

IMG_0192IMG_0195

Het eindpunt van de lijn is Hoek van Holland.

IMG_0196

En dan is het inmiddels al weer tijd om afscheid te nemen. We krijgen allemaal nog een sleutelhanger, annex USB-stick mee en lopen dan via Station Wilhelminaplein weer naar buiten.

IMG_0201IMG_0203