Jaaroverzicht 2015: wederom een bewogen jaar

Voor ons was het belangrijkste nieuws van 2015 dat er bij Marijke, naast de eerder vast gestelde uitzaaiingen in lever, long en botten, nu ook sprake is van uitzaaiingen in haar linker oog en misschien ook wel in haar hersenen.

Marijke heeft meegewerkt aan een filmpje voor de Borstkankervereniging Nederland, een blad voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker, een boek voor vrouwen met borstkanker en een uitzending van RTL-nieuws, terwijl ze daarnaast actief is voor de BVN als Patient Advocate.

In het kader van Genieten en Herinneringen maken, valt te melden dat wij 4 keer met vakantie zijn geweest, waarvan slechts één keer met de caravan en dat wij weer vaak uit eten zijn geweest.

Januari

Het jaar begint goed; de uitslag van de scan laat zien dat de plekjes op de lever en op de botten zijn afgenomen. Het prikken blijft een drama. Ik mag mijn nieuwe leaseauto ophalen en later zal blijken dat ik binnen 15 minuten een boete voor te snel rijden heb gekregen. Charlie is door een hond uit de straat aangevallen en moet een kleine operatieve ingreep ondergaan. Bij Marijke een Port-a-cath geplaatst, zodat zij voor het inbrengen van de infuusnaald, niet meer geprikt hoeft te worden en het filmpje Borstkanker en je Naasten, dat voor de Borstkankervereniging Nederland (BVN) is gemaakt is klaar en staat op de site van de BVN.

Februari

Een oud-collega van mij, blogt over mijn dagelijkse “Liefde is…..”; het ontroert me en ik ben er stil van. Marijke en ik gaan naar een lezing in het Erasmus MC over het gebruik van medicijnen in combinatie met bijvoorbeeld chemo en medicatie die gebruikt wordt omdat je (borst)kanker hebt. Op Valentijnsdag is het precies 40 jaar geleden dat we elkaar in Amsterdam hebben ontmoet en dat vieren we o.a. met een etentje in het sterrenrestaurant Mijn Keuken in Wouw. Marijke schrijft een stukje voor het boek “Borst Vooruit”, dat later dit jaar zal uitkomen.

Maart

Lotgenotes Vederzwaar en Szjonnie overlijden kort na elkaar en dat komt best wel binnen, maar “Life goes on”. We gaan met de Harde kern, een groep (oud)collega’s, in Den Bosch naar het Carnavals museum en daarna uit eten. We gaan in Gouda naar een concert van Het Hollands Spoor. We gaan voor 10 dagen naar Spanje, waar we bij een oud-collega die daar woont zullen logeren.

April

Kleindochter Dhara heeft een nachtje in het ziekenhuis moeten verblijven vanwege uitdrogingsverschijnselen. Mijn verjaardag vieren we, net als vorig jaar in Spanje met een heerlijk etentje. Wij worden beiden geïnterviewd voor een publicatie in een eenmalige uitgave van een tijdschrift over borstkanker. We gaan eten bij restaurant De Hemel en hebben er gelijk een nieuwe pleisterplaats bij. Bij onze buurvrouw wordt in de hersenen een tumor van 3 cm gevonden.

Mei

We zijn door dochter Jamie en schoonzoon Mike uitgenodigd om in Hoorn in het nieuwe sterrenrestaurant, Restaurant Lucas Rive te komen eten en er is voor ons ook een hotelkamer geregeld. Er vindt bij ons thuis een fotoshoot plaats voor het tijdschrift dat eind van het jaar uit zal komen. De dochter van goede vrienden van ons trouwt en hoewel we voor de hele dag en avond zijn uitgenodigd, beperken we ons tot de ceremonie op Kasteel de Haar. De nieuwe Jura koffiemachine  wordt geleverd en gelijk in gebruik genomen.

Juni

Onze buurman van 60 promoveert in Tilburg tot doctor, Marijke wordt geïnterviewd voor RTL-nieuws en onze schoonzoon wordt 40, wat in een restaurant in Hoorn gevierd wordt met een uitgebreid etentje met vrienden en familie. We lopen dit jaar alleen het openingsrondje van de Samenloop voor Hoop mee. We gaan voor een cursus Pensioen in zicht, een kleine week naar Texel.

Juli

Texel blijkt een fantastische (vakantie)bestemming te zijn en de cursus Pensioen in Zicht is leuk en bruikbaar. Er is in de Daniël de Hoed een fotoshoot voor het boek “Borst Vooruit”, dat later dit jaar uit zal komen. We vieren Marijke haar 65e verjaardag met een BBQ met alle (klein)kinderen. De groei van de tumoren is (even) gestopt en dat is aanleiding om te stoppen met de chemo en over te stappen op injecties, zodat Marijke haar lichaam ook even rust krijgt. We genieten 2 dagen lang van de Krabbefoor en het fantastische weer.

Augustus

We vieren uitgebreid Dhara’s eerste verjaardag in Amsterdam, maar het is zo vreselijk druk, dat we na een uurtje vertrekken. We halen de banden met al onze buurtjes weer aan door ze uit te nodigen voor een hapje en een drankje.

September

We gaan in Antwerpen Sushi eten en met de Harde Kern bezoeken we in Bergen op Zoom het ondergrondse rioolstelsel de Grebbe, waarna we op de Grote Markt eerst genieten van een hapje en een drankje en dan afsluiten met een etentje bij De Hemel. De foto die in het boek “Borst Vooruit” komt te staan, is prachtig geworden. Marijke neemt op 24 september met een receptie afscheid van de Gemeente Bergen op Zoom. Omdat Marijke last blijft houden van haar linker oog, zal ze na onze vakantie op Sicilië, gezien worden door de neuro-oncoloog. Het blad “Leef wat je kan, magazine voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker”, met daarin een interview met Marijke en mij, komt uit.

Oktober

Na een geweldige vakantie van bijna 3 weken, waarbij we een rondreis op  Sicilië hebben gemaakt, zijn er nieuwe afspraken in de Daniël den Hoed. We hebben door onze vakantie de presentatie van het boek “Borst Vooruit” niet kunnen meemaken, maar Marijke krijgt vandaag haar exemplaar overhandigd en het is een bijzonder boek geworden. Ik heb 2 aanrijdingen op één dag. We sluiten de maand af met een reünie bij onze vrienden Vera en Rene, met wie we meer dan 20 jaar gezamenlijk op vakantie zijn geweest.

November

Omdat het vermoeden bestaat dat er sprake is van uitzaaiingen in het oog, moet Marijke met spoed naar het EMC; de echo wijst uit dat er inderdaad sprake is van een uitzaaiing aan het linker oog en het behandelplan zal bestaan uit bestralingen. Ik ben dit jaar 50 jaar bevriend met Hans Apeldoorn en dat vieren we met een gezellig weekend en een etentje. Traditiegetrouw, stemmen we beiden voor de Top2000. De maand wordt afgesloten met een door de buurtjes Esther en John georganiseerd verrassingsuitje.

December

Er wordt bij Marijke een futuristisch masker aangemeten voor de bestralingen. Ik schrijf een open brief aan Marijke en dat levert heel veel ontroerende reactie op. Wij zijn op 16 december 40 jaar getrouwd en ik krijg van Marijke een heel persoonlijk cadeau, namelijk een tattoo “Liefde is…..”. Marijke heeft besloten welke van de behandelingen zij wil gaan volgen en dat betekent dat er voor het einde van het jaar nog de nodige bezoeken aan het Erasmus MC en de Daniël den Hoed kliniek gebracht. Eerste kerstdag vieren we met alle (klein) kinderen, waarbij we allemaal een bijdrage aan het eten hebben geleverd. We sluiten het jaar af met een bezoek aan het Erasmus MC en aan de Daniel den Hoed kliniek.

Ik wens iedereen een Voorspoedig, Gelukkig, Spetterend, maar vooral GEZOND 2016!

Happy-2016-New-Year-1