Verrassing bij restaurant De Zwaan

Een paar maanden geleden kreeg ik een aanbieding voor een 6-gangen diner bij restaurant De Zwaan en dat kon tot eind juli 2016 geboekt worden. Omdat Marijke haar verjaardag, die dit jaar op zaterdag valt, op de dag zelf wilde vieren, heb ik een tafel gereserveerd voor vrijdag 15 juli 2016.

IMG_7634

Later bedacht ik me dat het misschien een leuke verrassing zou zijn om onze oudste vrienden, Noortje en Hans te vragen of zij ook zin hadden om mee te gaan en dat hadden ze.

Nu was het probleem dat ik geen bevestigingsmail van de reservering had ontvangen, maar na enig heen en weer gebel, bleek mijn reservering gevonden en het was (uiteraard Knipogende emoticon) geen probleem om de reservering uit te breiden naar 4 personen. Ik besloot het voor Marijke ‘geheim’ te houden.

Ik had ondertussen een klein kadootje voor Marijke gekocht en met het restaurant afgesproken dat ik dat een keer zou komen langs brengen; de bedoeling was dan dat zij dit bij het dessert zou krijgen Verhitte emoticon.

Afgelopen maandag kwam ik uit Dordrecht en besloot ik het kadootje even langs te brengen. Toen ik bij het restaurant aankwam, was de deur op slot, maar iemand was zo aardig om die voor mij open te doen. Wat bleek; het restaurant was op maandag gesloten, maar precies die dag was er een personeelsuitje. In het reserveringenboek werd keurig geschreven wat de bedoeling was en waar het kadootje te vinden was.

Even voor 19;00 uur arriveerden we bij het restaurant en als ik mijn naam zeg, zegt de gerant nog: “Uw gasten zijn er al”,  waarop ik nog tegen Marijke zeg: “Gasten? Hij haalt vast 2 reserveringen door elkaar!”, maar dan ziet Marijke bij binnenkomst Noortje en Hans en is ze aangenaam verrast Verhitte emoticon.

IMG_7696IMG_7700

We kiezen allebei voor een glas witte wijn als aperitief en dan krijgen we vast een uitleg over het menu en de mogelijkheden van diverse wijnarrangementen. Ondertussen worden er diverse kleine hapjes geserveerd, die stuk voor stuk op een aparte manier geserveerd worden, zoals op kiezelsteentjes of op een bedje van koffiebonen en die stuk voor stuk heerlijk smaken.

IMG_7702IMG_7703

IMG_7697IMG_7707

We besluiten alle 4 om het wijnarrangement te nemen, maar dan in de zogenaamde BOB-uitvoering, waarbij je telkens een “half” glas krijgt.

IMG_7764       IMG_7765

We beginnen met zalm, ingelegd in zeewier, wasabi, avocado en sabai vinegar. We drinken er een Verdejo 2014, Afortunado, Rueda uit Spanje bij.

IMG_7710IMG_7712

Vervolgens wordt er een soto ajam met hoender van de Walnoothoeve en gepocheerd ei geserveerd en daarbij drinken we een Riesling 2015, Schloss Reinhartshausen, Rheingau uit Duitsland.

IMG_7713IMG_7715

Door de aparte bereidingswijze en de wijn die er bij geschonken wordt, smaakt deze soto ajam heel anders dan we gewend zijn, maar wel bijzonder lekker.

IMG_7718IMG_7717

Het volgende gerecht dat geserveerd wordt is scholfilet op gebakken, gebraiseerde chuck roll met bloemkool en hierbij wordt een Hondarabbi Zuri 2015, Hirutza, Gertariako Txakolina uit Spanje geserveerd en die combinatie is er verrassend;  een soort Surf ‘n Turf, maar dan anders Knipogende emoticon.

IMG_7728        IMG_7726

We laten het ons  goed smaken.

IMG_7732

Het volgende gerecht is lam, gegrild en geserveerd met groene asperges, couscous, daslook en ras el hanout en daar drinken we een Grenache 2014, Chateau des Sources, Costieres de Nîmes bij. Zo is lamsvlees op zijn allerbest.

IMG_7733IMG_7735

Het is maar goed dat de gerechten allemaal niet al te goot zijn en dat het uitserveren de nodige tijd vraagt, want anders zouden we het niet op hebben gekund Knipogende emoticon.

Nu zijn we toe aan wat men hier een ‘pre dessert’ noemt: limoen cremeux, appel en verveine en hier drinken we een Gros Manseng 2013, Brumont, Cascogne uit Frankrijk bij, een niet zoete dessertwijn.

IMG_7737IMG_7736

En tot slot krijgen we “Stones” geserveerd;  mango, passievrucht, zwarte sesam, kokos en groene thee, in een dun korstje van chocolade en het advies is om minimaal 2, maar beter nog 3 of 4 smaken tegelijkertijd te proeven. De wijn die er bij geserveerd wordt, is een Sauvignon Blanc 2015, Late Harvest, Morandé, Casablanca, uit Chili.

IMG_7738IMG_7739

De smaaksensatie is niet uit te leggen; dat moet je gewoon proeven Knipogende emoticon. We sluiten af met aangeklede koffie.

IMG_7745

IMG_7749IMG_7740

….. en dan komt als verrassende afsluiting, het kadootje voor Marijke.

IMG_7746       IMG_7751

IMG_7754IMG_7755

IMG_7758

Het is inmiddels bijna middernacht als we naar de auto lopen en het is nog 20º Celsius. Noortje en Hans blijven bij ons slapen, maar om de verrassing voor Marijke niet te verraden, moet het logeerbed nog wel opgemaakt worden en terwijl ik Charlie uitlaat, doen Noortje en Hans dat zelf eventjes.

Het is bijna 2:00 uur als we een stukje gaan slapen; weer een mooie, dierbare herinnering toegevoegd.